Wyśmienita domowa pizza (przepis)

Dzisiaj chciałam przedstawić Wam przepis, który jest sprawdzony i od wielu lat króluje w moim domu. Receptura zmieniała się już nie raz, ponieważ metodą prób i błędów, a raczej próbowania i zmieniania receptury chyba doszliśmy do perfekcji. Piszę w liczbie mnogiej, bo w domu podczas przygotowywania pizzy pomaga każdy. Niech Was to nie zwiedzie, zrobić domową pizzę nie jest ciężko - po prostu zrobiona samodzielnie smakuje lepiej. 





Pomimo tego, że pizza to danie kuchni włoskiej to przyrządza się ją prawie na całym świecie. Podstawowy wariant dania to sos pomidorowy, starty ser mozzarella oraz świeża bazylia, co symbolizuje barwy na fladze Włoch. Inne wersje potrawy mogą być przeróżne, jeśli jesteśmy zwolennikami domowej pizzy to często zależy od tego co mamy akurat w lodówce lub na co akurat mamy ochotę. Nie zawsze 'pizza włoska' ma wiele wspólnego z kuchnią tej nacji, dlatego że wiele narodowości, rodzin dostosowuje pizze do swoich kubków smakowych i upodobań. Najlepiej opisuje to skomponowana pizza przez mojego znajomego - kiełbasa, boczek, salami pepperoni i do tego warzywo... czosnek :) 



Pewnie nie raz słyszeliście, że w pizzy najważniejsze jest ciasto. Zgadzam się z tym w 100%, gdyż dobrej jakości, świeże składniki nie sprawią, że nasze danie będzie pyszne, jeśli ciasto nie będzie dobrze przyrządzone. Ważne żeby było to ciasto drożdżowe, ale nie ma jednego właściwego przepisu. Nie musicie się martwić, iż nie macie włoskiej mąki. W naszych sklepach nie łatwo jest ją znaleźć. Mąka, która ma napisane na opakowaniu 'do pizzy' nie musi być typu ''00'', który jest używany we Włoszech oraz może zawierać spulchniacze. Do mojej pizzy zwykle używam mąki pszennej typu ''450'' i nikt, kto ją próbował nie narzekał.

WAŻNE:  Ilość składników, które podaje jest potrzebna do wykonania kwadratowej pizzy na kształt blachy kuchennej. Szkoda by mi było, gdybym robiła okrągłą pizzę i jednak te rogi byłyby niezapełnione :) 

SOS POMIDOROWY DO PIZZY

Przygotowanie pizzy zacznijcie od sosu, ponieważ musi on ostygnąć zanim rozsmarujecie go na ciasto. Używając takiego sosu nie stosuję ketchupu na pizzę. 
Na zdjęciu pokazuję składniki, które użyłam do jego przygotowania - oczywiście nie sugeruję nic co do marek, to ma posłużyć Wam jako przykład i inspiracja ;)

Składniki:
- 1 średniej wielkości pomidor (Możecie użyć nawet miękkiego, który nie nadaje się już na kanapki.)
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 opakowania przecieru pomidorowego w kartoniku (250g) lub słoiku (Użyłam gotowego przecieru, ale możecie użyć również pomidorów w puszce lub jeśli nie macie nic takiego to użyjcie świeżych pomidorów. Resztę sosu w kartoniku przelejcie do słoiczka i odstawcie do lodówki.)
                                                                              - 1 średniej wielkości cebula
- 1 łyżka pikantnego ketchupu
- 2 łyżki miodu lipowego lub wielokwiatowego (Ja użyłam 2 łyżki, ale ilość zależy od upodobań. Przecier pomidorowy jest dość kwaśny i łagodzimy ten smak właśnie miodem.)
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrego sosu chilli (Jeśli nie macie możecie posłużyć się papryką ostrą i szczyptą chilli w proszku)
- sól (Staram się ją ograniczać, ale odrobina soli podkreśla smak użytych składników)
- przyprawa do pizzy (Używam gotowej przyprawy ZIOŁOWEJ jeśli nie ma ona w składzie konserwantów i glutaminianu sodu. W przypadku braku takiej przyprawy dodaję bazylię, oregano.)
- majeranek (Jego obecność w sosie może Was zdziwić, ale... dodaliśmy dużo czosnku, a majeranek pobudza wydzielanie soków żołądkowych i dodaje się go do potraw ciężkostrawnych) 
- olej rzepakowy 

Przygotowanie:

1. Na rozgrzaną patelnię z gorącym olejem rzepakowym wsypujemy pokrojoną w kostkę cebulę. Oleju ma być tyle, aby cebula zaszkliła się, a nie przypaliła. 
(Ten proces nastąpi szybciej jeśli dodacie odrobinę cukru.)
2. Wsypujemy na patelnię paprykę słodką i mieszamy z cebulą, by nie zrobiły się grudki. (Podsmażona słodka papryka ma lepszy smak niż ta po prostu wrzucona do potrawy.) 
3. Dodajemy pokrojonego pomidora w drobną kostkę. Podsmażamy aż stanie się miękki, nie koniecznie zupełnie przetarty na sos.
4. Wlewamy przecier pomidorowy, łyżkę ketchupu i sos chili. Dodajemy drobniutko pokrojony lub przeciśnięty czosnek. Ustawcie średni gaz i gdy sos zacznie się gotować mieszajcie ciągle jeśli nie chcecie mieć kuchenki w czerwone kropki. 
5. Gdy sos odparuje i zgęstnieje dodajcie przyprawy oraz miód. Pamiętajcie dodawać przyprawy stopniowo i próbować, bo lepiej jest coś dodać niż ratować sytuację :) 
6. Odstawcie sos do ostygnięcia na ok 30 minut.



CIASTO NA PIZZĘ


Przygotujcie miskę, blat, na którym będziemy wyrabiać ciasto oraz folię spożywczą lub ściereczkę.

Składniki: (na kwadratową blachę kuchenną)
- 2 czubate szklanki mąki 
- niecała szklanka letniej wody (do górnej krawędzi ucha)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 0,5 łyżeczki soli 
- 1 łyżeczka cukru
- 2 dag drożdży spożywczych (zwykle                                                   kosteczka drożdży ma 10 dag)
Przygotowanie:
1. Drożdże z łyżeczką cukru rozpuścić w ciepłej wodzie. 
(Woda nie może być za gorącą, bo drożdże się zaparzą.)
2. Przesiać mąkę, dodać sól i olej. Rozmieszać palcem i wyrabiać ciasto minimum 10 min. 
3. Z ciasta uformować kulkę, włożyć do miski, przysypać odrobiną mąki. (Aby urośnięte ciasto nie przykleiło się do ścianek miski.) 
4. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

...Mamy już sos, ciasto rośnie, więc teraz już z górki :) 


PIZZA Z SEROWYMI BRZEGAMI


Składniki:
- wyrośnięte ciasto na pizzę
- olej rzepakowy
- sos pomidorowy
- żółty ser (zwykle używam goudy)
- dodatki:
    * pieczarki
    * wędlina
    * papryka 
    * zielone oliwki
- sól


Przygotowanie:
1. Na blaszce rozsmarujcie olej rzepakowy. 
(Pod blachę możecie położyć ścierkę kuchenną, aby blacha nie ślizgała po blacie.)
2. Ciasto rozciągamy palcami na blaszce zostawiając więcej ciasta na brzegach, bo w nie zawiniemy dodatkowy ser. Sprawdzamy czy blacha nie prześwituje za mocno.
(Na pewno ciasto rozłożone na blaszce będę cieniutkie, ale jeszcze urośnie, więc się nie martwcie. Po wyjęciu z piekarnika pizza przejdzie nawet test Magdy Gessler, który mogliście zobaczyć na jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji.)
3. Rozmasowujemy sos pomidorowy. Najlepiej do tego sprawdzi się brzeg łyżki.
4. Wędlinę i paprykę pokroić w kostkę, pieczarki i oliwki w plasterki. Ser żółty zetrzeć na tartce, ale nie cały. Najpierw część sera pokroić w cienkie paski.
5. Ser w paskach ułożyć na brzegach i zawinąć je w rulonik. 
6. Na pizzy ułożyć resztę składników w dowolnej kolejności. 
(Jeśli na sosie ułożycie najpierw pieczarki, a później przed włożeniem do piekarnika poprószycie pizzę solą nie dziwcie się, że pieczarki puściły sok.)
7. Posypujemy pizzę solą i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200-210 stopni bez termoobiegu na 20 minut

Smacznego!















Komentarze

  1. wygląda wyśmienicie! chętnie wypróbuję przepis :*

    Pozdrawiam,
    http://joannavictoria.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo dobrze. Mam na myśli blog :)
    choć pizza rzecz jasna także :)
    Więcej postów - proszę i zachęcam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super. A ile wody używasz do ciasta? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) Dodaję niepełną szklankę letniej wody :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Zapraszam również do obserwowania mojego bloga - DZIĘKUJĘ! :)

Popularne posty