Wzmacniający koktajl z buraka - zamiast wina? (przepis)

Chodź od okresu wzrostu popularności soków z owoców i warzyw minęło już trochę czasu, ale nadal niektóre smaki sprawiają pewien zgrzyt. Oczywiście są też tacy, którzy za nic nie wypiją 'tego zielonego czegoś' albo twardo trzymają się postanowienia, że jak sok to tylko z owoców. Dziś mam dla Was przepis na koktajl, w skład którego wchodzi m. in. świeży burak. Obiecuję Wam, że ta mieszanka nie ma prawa smakować jak barszcz czerwony.


Do zrobienia soku użyłam produktów, które dostępne są raczej przez cały rok. Jego wykonanie jest bardzo proste przy użyciu wyciskarki do owoców i warzyw. Trzeba jedynie uważać, aby sok na nic nie skapnął, bo buraka bardzo ciężko sprać z tkaniny a nawet zmyć z innych powierzchni, bo może zabarwić. 
♥💗♥
Jak już powyżej pisałam, posłużyłam się wyciskarką do owoców i warzyw. Moja jest wolnoobrotowa i wyciska 98% soku z produktów. Przez to sok nie robi się zbyt szybko, ale wiem, że to jest maksimum tego co da się wyciągnąć z owoców i warzyw. Mam model HR1933 z firmy Philips i na moim blogu znajdziecie więcej przepisów wykonanych za pomocą tego urządzenia, a także niedługo zamieszczę jego recenzję. 


Pokusiłam się porównać ten drink z winem i jego korzyściami dla organizmu. Nie jest ich tak dużo, ale ma on wpływ na serce i ochronę przed nowotworami. Chociaż w koktajlu znajdują się inne składniki niż burak, to na nim postanowiłam się skupić, ponieważ nie jest on tak popularny w koktajlach, a lista jego właściwości jest długa. Bohater tego postu zapobiega anemii, wspomaga leczenie białaczki, zawiera przeciwutleniacze, kwas foliowy i zwiększa czterokrotnie przyswajanie tlenu przez komórki. Reguluje poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi, a także pomaga usunąć z krwiobiegu substancję odpowiedzialną za choroby serca (homocysteinę). Wspomaga organizm po chemioterapii, przy niedokrwistości, wzmacnia odporność i ma działanie wykrztuśne (kaszel). Łagodzi dolegliwości związane z menopauzą, nadużyciem alkoholu oraz przywraca równowagę w żołądku po zakwaszających go mięsach i słodyczach. Jest niskokaloryczny, ale ma wysoki indeks glikemiczny, więc nie powinni jeść go za dużo chorzy na cukrzycę. Tyle o buraku, a w tym koktajlu znajdują się jeszcze inne zdrowe perełki. Przejdźmy do przepisu. 

Składniki:
(na 300 ml soku)
- 1 burak
- 1 mandarynka
- 1 cm świeżego korzenia imbiru 
- 1 cytryna
- 1 marchewka 
- 1 jabłko 

Przygotowanie:
Wszystkie składniki pokroić tak, aby zmieściły się we wlocie wyciskarki do owoców. Jeśli nie macie świeżego imbiru i zastąpiliście go suszonym to dodajcie go już po wyciśnięciu soku. Drink będzie miał świeży i intensywny smak, więc nie trzeba go już niczym doprawiać. 
Smacznego!

♥💗♥
❗Ważna uwaga dot. naczynia, w którym robicie sok - upewnijcie się czy naczynie, które podstawiacie pod wyciskarkę nie sprawia, że napój chlapie na boki. Tak było w przypadku pojemnika na sok, który jest dołączony do zestawu i od teraz wyciskam sok prosto do naczynia, z którego będę go piła. 








#kolekcjonerwitamin #philips
♥💙♥


🔹

• Przycisk SUBSKRYBUJ na górze - subskrypcja mailowa
• Trzy kreseczki po lewej stronie nazwy bloga - konto Google, Bloglovin'
• Facebook i Instagram - tam zawsze informuje o nowych postach!

🔹

Fanpage na Facebooku -  https://www.facebook.com/lukrecjjja/ 

Komentarze

  1. Pycha,uwielbiam ten smak!!i kolor :))
    tojestbajka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak odpowiednio buraka z cytrusami połączyć to ma moc ;)
      Próbowałaś już tego przepisu?

      Usuń
  2. Właściwości zdrowotne tego napoju przemawiają do mnie jak najbardziej.
    psycholog od zaburzeń odżywiania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba przyznać, że jest ich sporo :)
      No to 'na zdrowie'! :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Zapraszam również do obserwowania mojego bloga - DZIĘKUJĘ! :)

Popularne posty